Національний природн ий парк "Синевир" - ГОЛОВНА
Меню
Озеро "Синевир"
Реабілітаційний Центр Бурого Ведмедя
Туристичнці маршрути
Туристичнці маршрути
Дике озеро (Озірце)

Трьох малих канюків, після реабілітації в НПП «Синевир», відпускають на волю

В Центрі реабілітації хижих птахів, що діє Колочаві, в Квасовецькому ПОНДВ національного природного парку «Синевир», кілька тижнів підростають пташенята трьох канюків. Малят виходили працівники центру, відгодували і тепер вони повністю готові до життя на волі.

Родом канюки аж з Іршавщини. Місцеві мешканці зрубали дерево з гніздом, де були маленькі пташенята, які ще не вміли літати. Птахів віддали власнику кафе з екзотичними тваринами, ужгородцю Олегу Дибі. Він, в свою чергу, передав їх до Центру реабілітації хижих птахів. Як розповів працівник парку Василь Макар, який доглядає за птахами, вони підросли, навчилися літати і повністю готові до життя на волі. Канюків днями планують випустити в межах парку, адже тут територія їхнього проживання.

Канюк звичайний належить до родини Яструбових, середніх розмірів, довжина тіла становить 51-57 см, а розмах крил 110—130 см. Голос канюка тонкий, тужливий, нагадує квиління, яке починається голосніше та з вищої ноти і завмирає на нижчій.

Птах полює на відкритих просторах, частіше — із засідки на піднесенні або поволі ширяючи в повітрі. Живиться дрібними гризунами, ховрахами, щурами, кролями й маленькими птахами тощо.

Гніздяться канюки в лісі, на гілках листяних (бук, береза, тополя, осика) або хвойних (сосна, ялина, ялиця) дерев на висоті 4-15 м над землею. Відкладають 3-4 яєць десь в квітні-травні і обоє батьків їх висиджують 33-36 днів. Пташенята вилуплюються в кінці травня або в червні, покриті бурим пухом. Пташенят годують як самець, так і самиця, поки ті не в змозі літати. Малі канюки здатні злетіти через 43-50 днів після народження.

Канюк звичайний перебуває під захистом Бернської та Боннської конвенцій, Конвенції CITES, а також ряду регіональних охоронних списків України.

28.07.2020 р.